Monday, October 26, 2009

Kem Kaizen... (surprise...surprise....)

Salam....
so, last week aku pi camping kat Kem Kaizen... can't believe it... after more than 10 years here I am again... over there... sebenonye... aku just pengiring jer... bwk bdk p. khas sekolah aku... nie perkhemahan peringkt daerah Kluang.... kinda excited nk pi cuz 10 years ago di sinila segala2nye bermula... (if u know what i mean..., right Intan?) 10 tahun berlalu mcm2 yg berubah... dah okla sket tempat nie... ada mcm2 aktiviti yg leh di buat kt sini....



masih ingat x lagi bile kt sume kene rendam dlm kolam nie... hehehe... tp Lucky Me... group aku x kene rendam... Thank God... ko kene rendam kn Intan??? huhuhu... ms mlm first day aku n all the peserta... kitorg dibw kembara mlm... some of student dlm group aku adala yg kinda freak out cuz it was soooo DARK... and you can't bring the torchlight... tp aku bwk jer cuz takut gak klu apa2 jd kt any member of my group... what a night... laluan nye lebih kurang cam jln yg aku lalu 10 years ago ms Jungle Tracking... ingat lg x Intan??? ke group hang sesat time tu...


The next day... another Jungle Tracking... klu mlm sebelumnye perjalannye pendek jer yg nie... let me tell you all loud and clear... it was 5 KM... tak tahula pegi balik 5 KM or pegi 5 KM, balik pun 5 KM... tp apa2 pun mmg penat giler2... bayangkn la... mula2 laluan nye kt tanah rata.... then masuk hutan... pastu turun paya... yg nie bahaya sket... dahla kene pimpin sorg budak cuz koordinasi dier xbrp stabil... then tmbah lg dengan licin... tak termasuk lg dengan PACAT... 10 years ago ko kene x gigit ngan Mr. P, Intan??? apa2 pun alhamdulillah... setelah dua kali pi aku x pernah kene gigit pacat... bukan nk ek... just bersyukur... ada sorg lagi cikgu dlm group aku kene cium ngan mr. P... dia pun x sedar... tau2 jer dh kenyang mr. P tue... oklah pas laluan kt area paya kitorg kene panjat gunung pulak... tinggi giler2... penatla gak tp still bersemangat waja nk habiskn pendakian ini... pic kt atas tue ms dah tiba kat atas puncak... takdela tinggi mn... tp yg mencabar sewaktu nk turun bukit... kene hati2 banyak cuz curam giler laluan nye... lepas dah turun dari gunung tu... kitorg dibwk lalu kt jln tar menuju ke air terjun... bdk2 nie excited giler bile dgr nk pi air terjun.... ingtkan lepas turun dr gunung terus jumpe air terjun... rupa2nye tak... jauh giler... adalah dlm 1 jam perjalanan lg... bdk2 nie ada yg dh nk surrender.... tp kitorg suruh jer diorg jln... bile dah sampai kt air terjun... trus xsabo2 nk terjun dlm air... semptla berkubang dlm 1/2 jam... oklah tue... pastu balik kem semula jln kaki gak... most bdk2 nie yg dah tak larat ditumpangkn oleh cikgu2 yg bermurah hati... yg bwk ketala... tp aku still steady.... jln jer sampai tiba kem semula... and i'm PROUD to myself n also my student cuz dia pun habiskn kembara kitorg... oklah tue... tp smpai2 jer kat bilik terus jer lepak atas katil... rs cam xnk bangun jer... huhuhu.... itula pengalamn... perjalanan kitorg nie bermula jm 9.30 pg n berakhir jam 2.00 ptg... BAYANGKN.....

Esoknye tibala hr penutup... tp pg tue kitorg still ada aktiviti... ada rentas halangan... tp wat dlm area kem jer... adala mcm permainan or aktiviti... jln atas tali... jln atas buaian dr kayu... panjat tembok and last skali ada gelongsor cam kat Sunway Lagoon tue... tp taklah panjang mn... biasa2 jer... yg nie aku tak join buatla... just amik gambo student aku wat... bukan apa... adala private probs sket... seronok gak tgk bdk2 nie wat... tp sygnye cume leh tgk jer... huhuhu... lepas hbs aktiviti... kemas2 brg n trus acara penutup... pas penutup... makan and then balik... gambar atas nie adalah ex-student aku ms sek kat Simpang Renggam... Kahar n Fazley... nie gambo sebelum kitorg bertolak balik.... bile nk balik nie rs cam sedih jer... rs2 dua kali aku pi kem ni... mcm2 kenangan telah tercipta... (uh... xthn ayat ni...)... anyway... mostly it was a sweet memories that i could never forget... bile dtg kali kedua ni... sometimes masih terbayang2 masa aku pi dulu2... memories yg aku akn ingat sampai bile2.... so, what about you Intan??? masihkh ko ingt kenangan kite sume ms kt Kem Kaizen 10 tahun lalu????????
gtg.

3 comments:

intan izani said...

meremang bulu roma aku masa ko tulis kem kaizen
mahunye aku tak kenang kenangang tu sampai akhir hayat
aku sesat!
aku kene gigit pacat!
aku kene rendam!

semua ada
tapi sumpah kenangan tu indah!

paling tak leh lupa
cikgu kat situ mcm gatal sikit kat aku
asyik2 nak jumpe aku
ko ingat tak?
hahahaha
giler...
tapi rindu ar kenangan tu....

MiEzA said...

aku paling ingat skali ms ko kene rendam dlm kolam... ko simpan lg x gambo nye cuz ari tu tiap kali aku tgk kolam aku terbaygkn ko kene rendam... hahaha...
kali nie kitorg takde fasi... fasinye... akula n cikgu2 lain yg jd pengiring... just ada jurulatih... muda lagi... takdela menggatal... ok jer... perempuan pun ada....
ko teringin x nk pi sn lg klu diberi peluang????

Ram Z said...

mieza...(tumpang mencelah)
mule2 tgk name tempat tu cam kenal jek...
hahaha...dah abis bace baru ingat....